Het Dorp

Waltensburg is een van de protestantse enclaves in het overwegend katholieke Graubünden. Het stadje Ilanz, 10 minuten verderop aan de Vorderrhein, was sinds 1526 het centrum van de reformatie in de regio. 

Het 1.000 jaar oude, mooie kerkje is beroemd dankzij de goed bewaarde fresco’s uit de 14e eeuw van de ‘Waltensburger Meister’. Ontroerend decor voor de concerten die er soms gegeven worden.

De imposante burchtruïne aan de oostkant van het dorp kijkt uit op Ilanz. Het Rijndal beneden -destijds een belangrijke handelsroute naar Italië, via de passen van de Lukmanier of Oberalp/Gotthard- is nauw, met steile rotswanden, dus goed te beheersen.

Waltensburg is een authentiek boerendorp gebleven, waar de koeien en de schapen nog door de straten gaan. Vijftig jaar geleden koos het dorp met nipte meerderheid tegen ‘massatoerisme’ (een plan voor een groot complex van vakantiehuizen). Nabije dorpen als Flims, Laax, Disentis en Brigels maakten een andere keuze. Met architecten van de gerenommeerde ETH uit Zürich werden alternatieven ontwikkeld, wat uiteindelijk resulteerde in een coöperatie met een ecologisch hotel, dat nog steeds bestaat (‘Ucliva’). Toeristisch is Waltensburg nooit geworden. Er zijn wel een paar tweede huizen, maar het overgrote deel van de vaak stokoude, maar goed onderhouden huizen worden het hele jaar door bewoond. Waltensburg telt een kleine 400 inwoners. Het dorpsbeeld is beschermd. 

Boodschappen doet men in de Volg in het midden van het dorp, in een van de lokale ‘Hofladen’ met produkten van eigen bodem, of in Ilanz (Coop, Migros, Denner, Aldi, Lidl).

Behalve Ucliva zijn er nog twee hotels (Clarezia, en Postigliun in Andiast, net boven Waltensburg, met een uitstekend restaurant), en een café/restaurant bij de lift naar het skigebied (Curtginet).

Het skigebied op de Alp Dado boven Waltensburg wordt gedeeld met buurdorp Brigels; de stoeltjeslift, die in de zomer ook veel door wandelaars wordt gebruikt, ligt op 2 minuten rijden van ons huis. Bushalte voor de deur. Het Zwitserse OV is uitstekend. In het seizoen rijden er ook Shuttles en wandelbussen.